Tja… Doen of niet? Ik heb het uiteindelijk toch maar gedaan; de quote was gewoon té mooi om niet in het openingsstukje voor deze site te gebruiken; zo’n warme aanbeveling, het leek wel of hij er speciaal voor was geschreven: “Wat een prachtige website (…) en wat bevat het veel interessants om te lezen. Ik heb er heerlijk door gegrasduind en het meeste wel onder ogen gehad.”

Ik voel me net de auteur van een boek dat op de achterflap door iemand anders, met kennis van zaken of goede smaak, wordt aangeprezen. De quote is van Bea Jongsma, mijn coach bij Howie the Harp. “Howie” is een opleiding van één jaar, die mensen met een psychische kwetsbaarheid, of met levensontwrichtende ervaringen opleidt tot ervaringsdeskundige. De eerste helft bestaat uit theorie, de twee uit een stageperiode.

Deze website, dat is mijn portfolio waarin ik het leertraject beschrijf dat ik aanvankelijk als Howie-student en -stagiair, maar later als professional[1] bij GGZ-Noord-Holland-Noord heb doorlopen. Dat was een intens en intensief jaartje, waarin veel met me is gebeurd en waarin ik in korte tijd een enorme ontwikkeling heb doorgemaakt. Het nostalgische plaatje van die man met dat startpistool staat daar min of meer symbool voor.

Hóé dan?!?

Zomer 2018 deed ik nog vrijwilligerswerk. Dat lag in het verlengde van het herstel waar ik uit kom, na een heftige crash, zo’n 3,5 jaar geleden. Als je me een jaar terug had verteld dat ik in april van dit jaar een betaalde baan zou hebben als ervaringsdeskundige bij GGZ-Noord-Holland-Noord, dan had ik je nooit geloofd. No way. Hóe dan?!? om het in modern speak te zeggen.

Waar lag de sleutel? In ieder geval niet bij het UWV; dat heeft mij – ongetwijfeld met de beste bedoelingen – eerder tegengewerkt dan geholpen. Sorry, UWV. Nee, de sleutel lag in mezelf en in serendipiteit; als alles klopt, creëer je je eigen toeval.

Over dat hersteltraject gaat dit portfolio.

Friso Liesker

Huidige werkgever: Ervaringsdeskundige bij Cordaan Amsterdam

Voorheen: Zelfde functie bij GGZ-NHN in Schagen


Oh ja, ten slotte nog dit…

Credentials (diploma’s e.d.) en Verantwoording

Toevoeging d.d. 14/11/2019: Inmiddels is bekend op welk niveau ik ben afgestudeerd. Nieuwsgierig? Klik hier.

[1] Het label “Ervaringsprofessional” is me aangereikt door een vriend van me. Hij maakt een blad voor kinderartsen en signaleerde dat overal de professionals als professionals uit de grond schieten.